«LAYALI AL-ANDALUS»
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΟΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ
«TARABESQUE»
Γιάννης Ευσταθόπουλος: ρεκ, κρουστά
Άχμαντ Ραστόμ: ούτι, φωνή
Λευτέρης Σπανουδάκης: αραβικό κανονάκι
Νασουάν Τζασίμ: βιολί
«Layali al-Andalus»
Ταξίδι στην αραβοανδαλουσιανή μουσική με το σύνολο
Tarabesque
Το συγκρότημα Tarabesque παρουσιάζει το πρόγραμμα Layali al-Andalus (Νύχτες στην Ανδαλουσία) το οποίο είναι αφιερωμένο στη λόγια μουσική και ποιητική παράδοση του Μuwashaḥ (Μουασάχ) με ρίζες στην περίοδο του “al-Andalus”.
Ο ρυθμός η μελωδία και η οίηση αλληλε ιδρούν για να δημιουργήσουν μια βαθιά εκφραστική και δυναμική μουσική εμειρία.
Η παράσταση “Layali al-Αndalus” τιμάει τις πλούσιες παραδόσεις της μουσικής Muwashah, απηχώντας το πνεύμα της αραβικής αναγέννησης που έλαβε χώρα στην Ανδαλουσία.
O αραβοανδαλουσιανός πολιτισμός λειτούργησε ως ένα πολιτιστικό χωνευτήρι με μεγάλες διαπολιτισμικές ανταλλαγές.
Οι Tarabesque προσκαλούν το ελληνικό κοινό σε μια ιστορική εξερεύνηση που ξεπερνά τα σύνορα, τις εποχές και τους πολιτισμούς.
Το συγκρότημα Tarabesque είναι ένα σχήμα αφοσιωμένο στη μελέτη και παρουσίαση της λόγιας μουσικής της Μέσης Ανατολής.
Το “ταράμπ” (tarab) περιγράφει μια κατάσταση συναισθηματικής και μουσικής έκστασης που βιώνει το κοινό στο άκουσμα της μουσικής και της ποίησης.
Έναρξη 21:00
Είσοδος €5
1002 Νύχτες Μουσική Σκηνή - Restaurant-Bar
Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή 105 54 Αθήνα
T (+30) 210 33 17 293
E Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
E Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βιογραφικά
Άχμαντ Ραστόμ
Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας. Αγάπησε την αραβική μουσική από μικρό παιδί ακούγοντας τραγουδιστές όπως ο Σαμπάχ Φάχρι και ο Φαρίντ-αλ-Ατράς. Παρακολούθησε ωδειακές σπουδές στο ούτι και στην αραβική μουσική στο Χαλέπι. Ζει στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας 2000. Συνεργάστηκε με Έλληνες παραδοσιακούς μουσικούς και είναι επίσης μέλος της ορχήστρας αραβικής μουσικής Ferket el Anwar. Πέρα από τη μουσική, ασχολείται ενεργά με την περίθαλψη αδέσποτων ζώων και με τις δράσεις δημοτικής φιλοζωικής επιτροπής.
Γιάννης Ευσταθόπουλος
Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1975. Είναι κρουστός με ειδίκευση στα κρουστά της Ανατολίτικης Μεσογείου. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει υπάρξει μέλος πολυάριθμων μουσικών σχημάτων στο χώρο των μουσικών του κόσμου. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ανατολική μουσική παράδοση, έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με την τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui σε μουσικές της Βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου, με το επταμελές συγκρότημα κλασικής αραβικής μουσικής «Al Mahabba» σε μουσικές της Μέσης Ανατολής και με τον Γάλλο-Ιρακινό ουτίστα και τραγουδιστή Mohamed Alnuma σε μουσικές από τη Μεσοποταμία και την Αραβική Χερσόνησο. Τα τελευταία έτη έχει αναπτύξει την ενασχόληση του με τη διδασκαλία των παραδοσιακών κρουστών της Μεσογείου διοργανώνοντας σεμινάρια όπως “Ρυθμοί του Μαγκρέμπ”, “Πολυρρυθμία σε παραδοσιακά κρουστά”, “Μεγάλοι ρυθμικοί κύκλοι της λόγιας αραβικής μουσικής” και “Οι τεχνικές του ρεκ (riqq)”.
Λευτέρης Σπανουδάκης
Γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Τα πρώτα του βήματα στη μουσική ήταν στον χώρο της ροκ και της ηλεκτρικής κιθάρας. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τα ρεμπέτικα και τη λαϊκή μουσική παίζοντας κιθάρα και μπουζούκι για περισσότερα από 15 έτη. Στο διάστημα αυτό, γνώρισε τη μουσική παράδοση της ανατολικής Μεσογείου με αφετηρία την ελληνική παραδοσιακή μουσική (Μικρά Ασία, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νησιά Αιγαίου) μελετώντας σάζι, ταμπουρά και ούτι. Η ενασχόληση με το ούτι τον εισάγει στον κόσμο της λόγιας οθωμανικής μουσικής αλλά και της αραβικής. Αφοσιώνεται σήμερα στη μελέτη του κανονάκι και σε μουσικές της Αιγύπτου και του ευρύτερου αραβικού κόσμου με ερμηνείες και συνθέσεις του 20ου αιώνα. από τους Umm Kulthum, Abdel Wahab, Farid al-Atrash, Asmahan, Abdel Halim Hafez, κά.
Νασουάν Τζασίμ
Ο Νασουάν Τζασίμ, με καταγωγή από το ιρακινό Κουρδιστάν, ήρθε σε επαφή με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Ασχολήθηκε με διαφορά είδη, την κλασική, αλλά και την παραδοσιακή Μουσική της Ανατολής (κουρδική, αραβική, περσική, τουρκική). Βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2002. Ξεκίνησε να ασχολείται με το βιολί το 2004 και στο διάστημα 2005-2006 συνεργάστηκε με το σχήμα Περσέπολις, παίζοντας περσική μουσική. Το 2007 αποφάσισε να εκπαιδευτεί στη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, στη σχολή Εν Χορδαίς στη Θεσσαλονίκη υπό τον Δρόσος Κουτσοκώστας και Κυριάκο Καλαϊτζίδη. Αργότερα, είχε την μεγάλη τιμή να συνεργαστεί με τη σχολή Εν Χορδαίς σε διάφορες συναυλίες και μουσικά φεστιβάλ. Το 2009 μετακόμισε στη Ρόδο, όπου συνεργάστηκε με διάφορους συναδέλφους μουσικούς, παίζοντας μουσική της Μέσης Ανατολής, ρεμπέτικα, σμυρναίικα και έντεχνα ελληνικά κομμάτια. Τα τελευταία 7 χρόνια, ασχολείται με την ηχοθεραπεία ως εργαλείο αποκατάστασης σε θύματα βασανιστηρίων, ενώ ταυτόχρονα έχει συνεργαστεί με το Osho Afroz παίζοντας μουσική διαλογισμού. Σήμερα, παίζει βιολί - ούτι - περσικό νέυ - σιταρ, σε ήχους από τη Μέση Ανατολή και την Περσία.
Δεν δεχόμαστε άλλες κρατήσεις για αυτήν την εκδήλωση.